Θέμα: Χρόνος έκδοσης τιμολογίου προς το Δημόσιο.
Ερώτημα: Δήμος επιμένει στην έκδοση τιμολογίου από τον προμηθευτή του όχι με την παράδοση των αγαθών αλλά κατά την πιστοποίηση της συναλλαγής από τις υπηρεσίες του Δήμου. Παρέχεται αυτή η δυνατότητα στον προμηθευτή;
Απάντηση: Στην περίπτωση (ε) της παραγράφου 2 ν.4308/2014 (ΕΛΠ) ορίζονται ειδικές προθεσμίες για την περίπτωση που αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, λόγω των ειδικών διαδικασιών που ακολουθούνται στις προμήθειες του δημοσίου. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή, κατά περίπτωση.
Η περίπτωση αφορά συναλλαγές που στην πρακτική των δημοσίων προμηθειών προβλέπεται η διαδικασία της «οριστικοποίησης» της πώλησης από τις αρμόδιες αρχές.

