×

Επικοινωνία

×

Ευθύνη λογιστών – φοροτεχνικών

Αμοιβές - Αποζημιώσεις τρίτων

 

Σε αυτό το κεφάλαιο του βιβλίου μας θα ασχοληθούμε με τις διάφορες αμοιβές - αποζημιώσεις - προμήθειες τρίτων που καταβάλλει η επιχείρηση. Επισημαίνουμε ότι για τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για τη χρησιμοποίηση τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων σχεδίων, μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων, γίνεται αναφορά σε ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου μας.

Στα επόμενα θέματα αυτού του κεφαλαίου παραθέτουμε έγγραφα και αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 31 του καταργηθέντος ν.2238/1994, τα οποία θεωρούμε ότι εξακολουθούν να ισχύουν στο μέτρο που δεν αντίκεινται στις διατάξεις και το πνεύμα του νέου Κ.Φ.Ε., διότι κατά την άποψή μας πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013 και αποτελούν πάγιες θέσεις της Διοίκησης. Οι αμοιβές, λοιπόν, τρίτων, καθώς και οι αποζημιώσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, όπως αναλύονται στα επόμενα θέματα, στο βαθμό που αποτελούν παραγωγική δαπάνη και πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το γενικό κανόνα του άρθρου 22 του ν.4172/2013 και εφόσον δεν ανήκουν στον περιοριστικό κατάλογο του άρθρου 23 του ίδιου νόμου. Βεβαίως όλα τα παρακάτω κρίνονται από το φορολογικό έλεγχο με βάση τα πραγματικά περιστατικά.

 

 

Αμοιβή λογιστή

 

Οι αμοιβές λογιστών όταν δεν ανήκουν στο προσωπικό της επιχείρησης και εφόσον έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο στοιχείο που ορίζουν τα ΕΛΠ, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.

 

Καθορισμός ορίων ακαθαρίστων εσόδων πάνω από τα οποία υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό με βάση τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 2873/2000

 

Με την ΠΟΛ.1008/11 και τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 2873/2000, έχει αποφασιστεί ότι οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών, οι οποίες:

α) τηρούν διπλογραφικά βιβλια των Ε.Λ.Π. ή

β) τηρούν απλογραφικά βιβλία των Ε.Λ.Π. και κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο έχουν πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα:

αα) πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000,00) ευρώ, αν πρόκειται για εμπορική ή μικτή επιχείρηση,

ββ) πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000,00) ευρώ, αν πρόκειται για επιτηδευματία που ασκεί εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα,

υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές, αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

 

 

Ευθύνη λογιστών – φοροτεχνικών

 

Με το άρθρο 17 του ν.3842/2010  καθιερώνεται η υποχρέωση απόκτησης από τους λογιστές φοροτεχνικούς, κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ν. 2515/1997, πιστοποιητικού που θα εκδίδεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος .

Με την παράγραφο 8 προβλέπεται, ότι οι λογιστές φοροτεχνικοί υποχρεούνται στην απόκτηση ψηφιακής υπογραφής για την επικοινωνία τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών πρόκειται να καθορισθεί κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Με την παράγραφο 9 προβλέπεται, ότι οι λογιστές φοροτεχνικοί είναι υπεύθυνοι, πέρα από την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν, ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν κατά τη μεταφορά τους από τα στοιχεία στα βιβλία και από τα βιβλία στις κατά περίπτωση δηλώσεις, και για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και για την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων.

Ειδικότερα, τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες θα πρέπει να τις αποτυπώνουν αναλυτικά σε κατάσταση που θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι δεσμευτικό για τη φορολογούσα αρχή, ενώ όσον αφορά την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων, αυτή θα πρέπει να γνωστοποιείται από τους λογιστές φοροτεχνικούς στην αρμόδια φορολογούσα αρχή, με τη μορφή δήλωσης που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Με τις ίδιες διατάξεις θεσμοθετείται και νομοθετικά η υποχρέωση των λογιστών φοροτεχνικών για υπογραφή, πέραν των δηλώσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000 (δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών, κλπ.) και των συνυποβαλλόμενων εντύπων ή καταστάσεων, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά με τις οικείες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, με υποχρεωτική αναγραφή, κατά την υποβολή των δηλώσεων, του ονοματεπωνύμου τους, της διεύθυνσης κατοικίας τους ή της έδρας του επαγγέλματός τους, κατά περίπτωση, του ΑΦΜ τους, της αρμόδιας ΔΟΥ για τη φορολογία τους, του αριθμού μητρώου της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους και της κατηγορίας της αδείας τους.

Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή, για δηλώσεις που υποβάλλονται από τις 23.4.2010 και μετά.

Επιπλέον, αναφέρουμε ότι με το ν.4337/2015, προβλέπεται ότι «ο εν γνώσει υπογράφων ανακριβή φορολογική δήλωση ως πληρεξούσιος, καθώς και όποιος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εν γνώσει συμπράττει ή προσφέρει άμεση συνδρομή στην τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων τιμωρείται ως άμεσος συνεργός».