×

Επικοινωνία

×

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΟΔΗΓΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ερώτηση 1499
18.06.19
Καλημέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα που θα πρέπει να έχει μαζί του ένας οδηγός λεωφορείου στο εξωτερικό στις εξής περιπτώσεις:
Α) όταν διενεργείται εκδρομή στο εξωτερικό από τουριστικό γραφείο με έδρα την Ελλάδα
β) όταν γίνεται ναύλωση λεωφορείου με τον οδηγό από αλλοδαπή εταιρεία (συγκεκριμένα Γαλλία) για μεταφορές επιβατών που πραγματοποιούνται στην αλλοδαπή.
Διευκρίνιση: το λεωφορείο ανήκει σε Ελληνική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.

Κατηγορία: 

Μη καταβολή ειδικού φόρου ακινήτων (Ε.Φ.Α.) από αλλοδαπή εταιρεία

Ερώτηση 1438
22.02.19
Αλλοδαπή εταιρεία απέκτησε το 2010 ακίνητο στην ΕΛΛΑΔΑ (αγροτεμάχιο) για το οποίο δεν προχώρησε ποτέ στην ίδρυση υποκαταστήματος στην ΕΛΛΑΔΑ. Κατά συνέπεια δεν υποβλήθηκε ποτέ και η δήλωση που προβλέπεται στο άρθρο 15 Ν.3091/2002.
Σε περίπτωση που η εταιρεία προβεί σήμερα στην ίδρυση υποκαταστήματος τι συνέπειες αντιμετωπίζει.
Μπορεί να υποβάλλει αναδρομικά τις δηλώσεις του άρθρου 15 Ν.3091/2002 και εάν ναι τι πρόστιμα προβλέπονται σε αυτήν την περίπτωση;


Επιβολή τέλους χαρτοσήμου σε αγορά ΙΧ από ατομική ή ΟΕ

Ερώτηση 1434
20.02.19
ΟΕ ή ατομική επιχείρηση αγοράζει αυτοκίνητο ΙΧ από ιδιώτη και εκδίδει τιμολόγιο αγοράς. Θα πρέπει να αποδοθεί χαρτόσημο η λόγω τελών μεταβίβασης η απαλλάσσεται από χαρτόσημο; Αν επιβληθεί τελικά χαρτόσημο είναι 2,4 στην ΟΕ και 3,6 στην ατομική;

Κατηγορία: 

Σύμβαση franchise

Ερώτηση 1394
19.12.18
Ιδιώτης που έχει συνάψει σύμβαση franchise με εταιρεία έκανε ατομική επιχείρηση πλυσίματος ρούχων self service. Στα πλαίσια του self service ο ιδιοκτήτης να μην δίνει το παρόν στο κατάστημα; Κι επίσης ποιος νόμος καλύπτει το franchise, καθότι η συμφωνία ήταν προφορική. Ο επιχειρηματίας προμηθεύεται από τον αντισυμβαλλόμενο μόνο μηχανήματα (πλυντήρια για τα οποία και καλύπτει το service).

Κατηγορία: 

Νομοθεσία Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης (Φ.Δ.Χ.)

Ερώτηση 1367
27.11.18
Θα ήθελα να μου στείλετε την νομοθεσία για τα Φ.Δ.Χ., μόνο τους αριθμούς των νόμων και εγκυκλίων.
Επίσης, υπάρχει ένας τράκτορας με ένα βυτίο. Πόσα επιπλέον βυτία μπορώ να έχω για τον ίδιο τράκτορα;

Κατηγορία: 

Χρόνος καταβολής χαρτοσήμου που αφορά δάνειο μεταξύ ιδιωτών μη επιτηδευματιών

Ερώτηση 1366
27.11.18
Σε σύμβαση δανείου μεταξύ ιδιωτών που έχει συναφθεί από συμβολαιογράφο, το χαρτόσημο 3,6% μέσα σε πόσο διάστημα από την ημερομηνία σύμβασης καταβάλλεται; Ισχύουν οι πέντε μέρες ως ίσχυαν ή έχει αλλάξει;

Κατηγορία: 

Υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών

Ερώτηση 1364
27.11.18
Στα πλαίσια της δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ το ερώτημα μου είναι αν πρέπει να δηλωθούν μόνο οι λογαριασμοί όψεως (γιατί υπάρχουν κι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν κι άλλους λογαριασμούς για συναλλαγές τους) κι επίσης αν αυτή η υποχρέωση αφορά όλους τους επαγγελματίες ή μόνο αυτούς που ορίζονται στις ΠΟΛ και στην ουσία είναι και οι υπόχρεοι για εγκατάσταση POS.

Κατηγορία: 

Εξόφληση τιμολογίου αγορά από ιδιώτη και ενδοκοινοτικών τιμολογίων από αλλοδαπή μητρική προς ημεδαπή θυγατρική της

Ερώτηση 1315
17.09.18
Εταιρεία Μονοπρόσωπη ΕΠΕ με δραστηριότητα ενεχυροδανειστήριο, σε καθημερινή βάση αγοράζει από ιδιώτες κοσμήματα, εκδίδοντάς τους τιμολόγιο αγοράς. Στη συνέχεια, τα πουλάει στο εξωτερικό με invoice που εκδίδει προς την αλλοδαπή εταιρεία η οποία συμμετέχει 100% ως μοναδικός εταίρος στην συγκεκριμένη ημεδαπή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.
Λόγω της καθημερινής συναλλαγής με τους ιδιώτες πρέπει να το έχει μεγάλο ταμείο έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται, πράγμα το οποίο (να έχει μεγάλο ταμείο) είναι αδύνατο να γίνει λόγω capital control.
Ως εκ τούτου όταν η αλλοδαπή εταιρεία θέλει να εξοφλήσει την ημεδαπή για τα κοσμήματα που αγόρασε, ο διαχειριστής της εταιρείας ταξιδεύει στο εξωτερικό και μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά. Έτσι, εξοφλείται μέρος του τιμολογίου, ενώ για το υπόλοιπο μέρος κάνει αναλήψεις από ΑΤΜ της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας κάρτα της αλλοδαπής εταιρείας και με αυτόν τον τρόπο αποκτά και ταμείο αρκετά μεγάλο.
1. Θα ήθελα τα φώτα σας αν η διαδικασία με τους ιδιώτες είναι ορθή ή θα πρέπει να προσέξω κάτι και αν προτείνετε εσείς κάτι διαφορετικό;
2. Όσον αφορά την διαδικασία της συναλλαγής με την αλλοδαπή εταιρεία θα ήθελα πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσω σε οποιονδήποτε επικείμενο έλεγχο να εξασφαλίσω την ορθότητα (πράγμα το οποίο δεν γίνεται σε καμία περίπτωση την δεδομένη στιγμή).

Κατηγορία: 

Υποχρέωση απόκτησης POS από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προς επιτηδευματίες

Ερώτηση 1227.
26.04.18
Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών η οποία λειτουργεί 18 χρόνια ανελλιπώς έχει ως κύριο ΚΑΔ μη υπόχρεο σε POS και 2 δευτερεύουσες δραστηριότητες οι οποίες υπάγονται σε POS. Τόσο τα προηγούμενα 17 έτη όσο και ειδικότερα τα έτη 2017 και Α’ τετράμηνο 2018, ποτέ δεν παρείχε λιανικές υπηρεσίες, οι δε πληρωμές από τους πελάτες της εξοφλούνται πάντα διαμέσου επιταγών και τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για ποσά κάτω των 500 ευρώ.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση υποχρεούται ή όχι να χρησιμοποιεί POS στην έδρα της;

Κατηγορία: 

Σελίδες