×

Επικοινωνία

×

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σύμβαση franchise

Ερώτηση 1394
19.12.18
Ιδιώτης που έχει συνάψει σύμβαση franchise με εταιρεία έκανε ατομική επιχείρηση πλυσίματος ρούχων self service. Στα πλαίσια του self service ο ιδιοκτήτης να μην δίνει το παρόν στο κατάστημα; Κι επίσης ποιος νόμος καλύπτει το franchise, καθότι η συμφωνία ήταν προφορική. Ο επιχειρηματίας προμηθεύεται από τον αντισυμβαλλόμενο μόνο μηχανήματα (πλυντήρια για τα οποία και καλύπτει το service).

Κατηγορία: 

Νομοθεσία Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης (Φ.Δ.Χ.)

Ερώτηση 1367
27.11.18
Θα ήθελα να μου στείλετε την νομοθεσία για τα Φ.Δ.Χ., μόνο τους αριθμούς των νόμων και εγκυκλίων.
Επίσης, υπάρχει ένας τράκτορας με ένα βυτίο. Πόσα επιπλέον βυτία μπορώ να έχω για τον ίδιο τράκτορα;

Κατηγορία: 

Χρόνος καταβολής χαρτοσήμου που αφορά δάνειο μεταξύ ιδιωτών μη επιτηδευματιών

Ερώτηση 1366
27.11.18
Σε σύμβαση δανείου μεταξύ ιδιωτών που έχει συναφθεί από συμβολαιογράφο, το χαρτόσημο 3,6% μέσα σε πόσο διάστημα από την ημερομηνία σύμβασης καταβάλλεται; Ισχύουν οι πέντε μέρες ως ίσχυαν ή έχει αλλάξει;

Κατηγορία: 

Υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών

Ερώτηση 1364
27.11.18
Στα πλαίσια της δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ το ερώτημα μου είναι αν πρέπει να δηλωθούν μόνο οι λογαριασμοί όψεως (γιατί υπάρχουν κι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν κι άλλους λογαριασμούς για συναλλαγές τους) κι επίσης αν αυτή η υποχρέωση αφορά όλους τους επαγγελματίες ή μόνο αυτούς που ορίζονται στις ΠΟΛ και στην ουσία είναι και οι υπόχρεοι για εγκατάσταση POS.

Κατηγορία: 

Εξόφληση τιμολογίου αγορά από ιδιώτη και ενδοκοινοτικών τιμολογίων από αλλοδαπή μητρική προς ημεδαπή θυγατρική της

Ερώτηση 1315
17.09.18
Εταιρεία Μονοπρόσωπη ΕΠΕ με δραστηριότητα ενεχυροδανειστήριο, σε καθημερινή βάση αγοράζει από ιδιώτες κοσμήματα, εκδίδοντάς τους τιμολόγιο αγοράς. Στη συνέχεια, τα πουλάει στο εξωτερικό με invoice που εκδίδει προς την αλλοδαπή εταιρεία η οποία συμμετέχει 100% ως μοναδικός εταίρος στην συγκεκριμένη ημεδαπή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.
Λόγω της καθημερινής συναλλαγής με τους ιδιώτες πρέπει να το έχει μεγάλο ταμείο έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται, πράγμα το οποίο (να έχει μεγάλο ταμείο) είναι αδύνατο να γίνει λόγω capital control.
Ως εκ τούτου όταν η αλλοδαπή εταιρεία θέλει να εξοφλήσει την ημεδαπή για τα κοσμήματα που αγόρασε, ο διαχειριστής της εταιρείας ταξιδεύει στο εξωτερικό και μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά. Έτσι, εξοφλείται μέρος του τιμολογίου, ενώ για το υπόλοιπο μέρος κάνει αναλήψεις από ΑΤΜ της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας κάρτα της αλλοδαπής εταιρείας και με αυτόν τον τρόπο αποκτά και ταμείο αρκετά μεγάλο.
1. Θα ήθελα τα φώτα σας αν η διαδικασία με τους ιδιώτες είναι ορθή ή θα πρέπει να προσέξω κάτι και αν προτείνετε εσείς κάτι διαφορετικό;
2. Όσον αφορά την διαδικασία της συναλλαγής με την αλλοδαπή εταιρεία θα ήθελα πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσω σε οποιονδήποτε επικείμενο έλεγχο να εξασφαλίσω την ορθότητα (πράγμα το οποίο δεν γίνεται σε καμία περίπτωση την δεδομένη στιγμή).

Κατηγορία: 

Υποχρέωση απόκτησης POS από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προς επιτηδευματίες

Ερώτηση 1227.
26.04.18
Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών η οποία λειτουργεί 18 χρόνια ανελλιπώς έχει ως κύριο ΚΑΔ μη υπόχρεο σε POS και 2 δευτερεύουσες δραστηριότητες οι οποίες υπάγονται σε POS. Τόσο τα προηγούμενα 17 έτη όσο και ειδικότερα τα έτη 2017 και Α’ τετράμηνο 2018, ποτέ δεν παρείχε λιανικές υπηρεσίες, οι δε πληρωμές από τους πελάτες της εξοφλούνται πάντα διαμέσου επιταγών και τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για ποσά κάτω των 500 ευρώ.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση υποχρεούται ή όχι να χρησιμοποιεί POS στην έδρα της;

Κατηγορία: 

Προσδιορισμός ενοικίου που εισπράττει καφέ μπαρ για την ενοικίαση χώρου για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων

Ερώτηση 1212.
12.04.18
Επιχείρηση καφέ μπαρ , η οποία έχει 2 χώρους, νοικιάζει τον έναν για εκδηλώσεις. Το ποσό του ενοικίου που θα λαμβάνει θα μπορούσε να είναι ποσοστό βάσει των εισιτηρίων των εκδηλώσεων;

Κατηγορία: 

Πώληση εμπορευμάτων και άδεια τυποποίησης/επεξεργασίας για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ερώτηση 1208.
12.04.18
Η Εμπορική επιχείρηση τροφίμων «Α» (χονδρική & λιανική) αγοράζει τα εμπορεύματα της (ξηρούς καρπούς, όσπρια, μπαχαρικά, καφέ) σε σακιά και τα συσκευάζει σε μικρότερες συσκευασίες (π.χ. 200 γραμμαρίων, αλέθει τον καφέ και ψήνει κάποιους ξηρούς καρπούς).
Θέλει να συνεργαστεί με άλλη επιχείρηση λιανικού εμπορίου «Β» και να προσφέρει τα εμπορεύματα της σε συσκευασίες που θα αναγράφουν τα στοιχεία της επιχείρησης «Α»
Θέλω να μου πείτε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία π.χ. με συνήθη πώληση και η επιχείρηση «Β» να πουλάει τα εμπορεύματα που θα έχουν ταμπελάκι με τα στοιχεία της «Α» ή με κάποιο τρόπο franchise ή κάπως αλλιώς.
Επίσης, αν χρειάζεται κάποια άδεια τυποποίησης - επεξεργασίας για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Κατηγορία: 

Δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού – Ευθύνη ομόρρυθμου εταίρου για χρέη της Ο.Ε. προς το Δημόσιο

Ερώτηση 1207.
12.04.18
Ομόρρυθμη εταιρεία έκανε ρύθμιση σε 120 δόσεις χρέος 30.000.00 ευρώ και χάθηκε η ρύθμιση. Μπορεί να ξαναγίνει ρύθμιση σε 120 δόσεις όποτε θέλουμε; Δεύτερο, το ομόρρυθμο μέλος με ποσοστό 12,5% έχει μισθό από μισθωτή υπηρεσία πάνω από το όριο στο ακατάσχετο 1.250,00 ευρώ. Θα έχει πρόβλημα να του δεσμευτεί το υπόλοιπο ποσό από την εφορία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας αν δεν μπουν τα χρέη σε πάγια ρύθμιση; Τρίτον, το ομόρρυθμος μέλος θα έχει ευθύνη στα χρέη μέχρι το ποσοστό του 12,5% ή για ολόκληρο το χρέος;

Κατηγορία: 

Σελίδες