×

Επικοινωνία

×

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξόφληση τιμολογίου αγορά από ιδιώτη και ενδοκοινοτικών τιμολογίων από αλλοδαπή μητρική προς ημεδαπή θυγατρική της

Ερώτηση 1315
17.09.18
Εταιρεία Μονοπρόσωπη ΕΠΕ με δραστηριότητα ενεχυροδανειστήριο, σε καθημερινή βάση αγοράζει από ιδιώτες κοσμήματα, εκδίδοντάς τους τιμολόγιο αγοράς. Στη συνέχεια, τα πουλάει στο εξωτερικό με invoice που εκδίδει προς την αλλοδαπή εταιρεία η οποία συμμετέχει 100% ως μοναδικός εταίρος στην συγκεκριμένη ημεδαπή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.
Λόγω της καθημερινής συναλλαγής με τους ιδιώτες πρέπει να το έχει μεγάλο ταμείο έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται, πράγμα το οποίο (να έχει μεγάλο ταμείο) είναι αδύνατο να γίνει λόγω capital control.
Ως εκ τούτου όταν η αλλοδαπή εταιρεία θέλει να εξοφλήσει την ημεδαπή για τα κοσμήματα που αγόρασε, ο διαχειριστής της εταιρείας ταξιδεύει στο εξωτερικό και μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά. Έτσι, εξοφλείται μέρος του τιμολογίου, ενώ για το υπόλοιπο μέρος κάνει αναλήψεις από ΑΤΜ της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας κάρτα της αλλοδαπής εταιρείας και με αυτόν τον τρόπο αποκτά και ταμείο αρκετά μεγάλο.
1. Θα ήθελα τα φώτα σας αν η διαδικασία με τους ιδιώτες είναι ορθή ή θα πρέπει να προσέξω κάτι και αν προτείνετε εσείς κάτι διαφορετικό;
2. Όσον αφορά την διαδικασία της συναλλαγής με την αλλοδαπή εταιρεία θα ήθελα πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσω σε οποιονδήποτε επικείμενο έλεγχο να εξασφαλίσω την ορθότητα (πράγμα το οποίο δεν γίνεται σε καμία περίπτωση την δεδομένη στιγμή).

Κατηγορία: 

Υποχρέωση απόκτησης POS από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προς επιτηδευματίες

Ερώτηση 1227.
26.04.18
Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών η οποία λειτουργεί 18 χρόνια ανελλιπώς έχει ως κύριο ΚΑΔ μη υπόχρεο σε POS και 2 δευτερεύουσες δραστηριότητες οι οποίες υπάγονται σε POS. Τόσο τα προηγούμενα 17 έτη όσο και ειδικότερα τα έτη 2017 και Α’ τετράμηνο 2018, ποτέ δεν παρείχε λιανικές υπηρεσίες, οι δε πληρωμές από τους πελάτες της εξοφλούνται πάντα διαμέσου επιταγών και τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για ποσά κάτω των 500 ευρώ.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση υποχρεούται ή όχι να χρησιμοποιεί POS στην έδρα της;

Κατηγορία: 

Προσδιορισμός ενοικίου που εισπράττει καφέ μπαρ για την ενοικίαση χώρου για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων

Ερώτηση 1212.
12.04.18
Επιχείρηση καφέ μπαρ , η οποία έχει 2 χώρους, νοικιάζει τον έναν για εκδηλώσεις. Το ποσό του ενοικίου που θα λαμβάνει θα μπορούσε να είναι ποσοστό βάσει των εισιτηρίων των εκδηλώσεων;

Κατηγορία: 

Πώληση εμπορευμάτων και άδεια τυποποίησης/επεξεργασίας για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ερώτηση 1208.
12.04.18
Η Εμπορική επιχείρηση τροφίμων «Α» (χονδρική & λιανική) αγοράζει τα εμπορεύματα της (ξηρούς καρπούς, όσπρια, μπαχαρικά, καφέ) σε σακιά και τα συσκευάζει σε μικρότερες συσκευασίες (π.χ. 200 γραμμαρίων, αλέθει τον καφέ και ψήνει κάποιους ξηρούς καρπούς).
Θέλει να συνεργαστεί με άλλη επιχείρηση λιανικού εμπορίου «Β» και να προσφέρει τα εμπορεύματα της σε συσκευασίες που θα αναγράφουν τα στοιχεία της επιχείρησης «Α»
Θέλω να μου πείτε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία π.χ. με συνήθη πώληση και η επιχείρηση «Β» να πουλάει τα εμπορεύματα που θα έχουν ταμπελάκι με τα στοιχεία της «Α» ή με κάποιο τρόπο franchise ή κάπως αλλιώς.
Επίσης, αν χρειάζεται κάποια άδεια τυποποίησης - επεξεργασίας για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Κατηγορία: 

Δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού – Ευθύνη ομόρρυθμου εταίρου για χρέη της Ο.Ε. προς το Δημόσιο

Ερώτηση 1207.
12.04.18
Ομόρρυθμη εταιρεία έκανε ρύθμιση σε 120 δόσεις χρέος 30.000.00 ευρώ και χάθηκε η ρύθμιση. Μπορεί να ξαναγίνει ρύθμιση σε 120 δόσεις όποτε θέλουμε; Δεύτερο, το ομόρρυθμο μέλος με ποσοστό 12,5% έχει μισθό από μισθωτή υπηρεσία πάνω από το όριο στο ακατάσχετο 1.250,00 ευρώ. Θα έχει πρόβλημα να του δεσμευτεί το υπόλοιπο ποσό από την εφορία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας αν δεν μπουν τα χρέη σε πάγια ρύθμιση; Τρίτον, το ομόρρυθμος μέλος θα έχει ευθύνη στα χρέη μέχρι το ποσοστό του 12,5% ή για ολόκληρο το χρέος;

Κατηγορία: 

Εργολαβικά συμφωνητικά

Ερώτηση 1200.
28.03.18
Θα ήθελα να ρωτήσω αν εργολαβικά συμφωνητικά άνω των 6.000,00 ευρώ κατατίθενται στην εφορία ή ηλεκτρονικά στις τριμηνιαίες καταστάσεις συμφωνητικών.

Κατηγορία: 

Εικονικό Γραφείο

Ερώτηση 1191.
22.03.18
Αν κάποια επιχείρηση λαμβάνει υπηρεσίες εικονικού γραφείου, (Διεύθυνση & διαχείριση αλληλογραφίας), αυτός ο «χώρος» πρέπει να δηλωθεί ως εγκατάσταση στο μητρώο της Δ.Ο.Υ ή στο ΓΕΜΗ;

Κατηγορία: 

Εμπορικές συναλλαγές νωπών αγροτικών προϊόντων (φρούτα) και εξόφληση των παραγωγών

Ερώτηση 1176.
02.03.18
Εταιρία εκμετάλλευσης εστιατορίων μαζικής εστίασης, αγοράζει από παραγωγούς φρούτα και τα διαθέτει για κατανάλωση στα εστιατόρια της. Είναι υποχρεωμένη η εταιρία με βάση τον Ν.4492/2017 (ΦΕΚ Α 156/18/10/2017) να εγγραφεί στο μητρώο αγροτικών προϊόντων, να πάρει κωδικούς ΚΑΔ, και να εξοφλεί τα τιμολόγια των παραγωγών σε 60 ημέρες από την έκδοση τους;

Κατηγορία: 

Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας

Ερώτηση 1151.
15.02.18
Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε τα παρακάτω για τις λεπτές σακούλες μεταφοράς.
Πώληση από έμπορο σε επιτηδευματία που είναι και ο τελικός καταναλωτής θα χρεωθεί η σακούλα των 15-70 μικρότερα;
Π.χ. εμπορικό κατάστημα σε επαγγελματία που αγοράζει υλικά καθαριότητας για τον καθαρισμό του γραφείου του, θα του χρεώσει τις σακούλες για την μεταφορά των αγαθών; (με έκδοση τιμολογίου)
Ή και εμπορικό κατάστημα πουλάει εργαλεία σε επιτηδευματία (ηλεκτρολόγο) που θα τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο ηλεκτρολόγος για την επίτευξη του σκοπού του (με έκδοση τιμολογίου).

Κατηγορία: 

Σελίδες