×

Επικοινωνία

×

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Είσφορές ΕΦΚΑ μετόχων και μελών Δ.Σ. σε Α.Ε.

Ερώτηση 1331
11.10.18
Τα μέλη του Δ.Σ. Α.Ε. με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο > 3% με ρώτησαν (λογιστής) για το πώς συμφέρει να ασφαλιστούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κόστος ασφάλισης και την φορολογία εισοδήματος.
Παρακάτω γράφω τις σκέψεις μου και παρακαλώ διορθώστε με όπου κάνω λάθος και συμπληρώστε με σε ότι ξέχασα.
Περίπτωση πρώτη.
Ασφαλίζονται σαν μισθωτοί με μηνιαίο μισθό 10,000 ευρώ..
α) Θα μπουν στην ΑΠΔ μαζί με τους υπόλοιπους μισθωτούς. Ισχύει η ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα. Φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών.
β) Για την ιδιότητά τους σαν μέλη του Δ.Σ. θα ασφαλιστούν και στον πρώην ΟΑΕΕ.
Επειδή όμως σαν μισθωτοί θα ξεπεράσουν την ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα δεν ξέρω αν θα έχουν απαλλαγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, θα πληρώνουν τις κατώτερες εισφορές ή τι ακριβώς θα πληρώνουν. Παρακαλώ ενημερώστε με.
γ) Για τα μερίσματα που θα πάρουν θα τους επιβληθούν από το taxis ασφαλιστικές εισφορές. Επειδή όμως σαν μισθωτοί θα ξεπεράσουν την ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα δεν ξέρω αν θα έχουν απαλλαγή στην ασφάλιση για τα μερίσματα.
Περίπτωση δεύτερη.
Δεν παίρνουν μηνιαίο μισθό, αλλά αμοιβή από τα κέρδη (διανομή).
α) Θα μπουν στην ΑΠΔ σαν μη μισθωτοί με τους κωδικούς που έδωσε, με το έγγραφο 4/2017 ο ΕΦΚΑ. Ισχύει η ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα. Για την φορολογία, επειδή οι αμοιβές από τα κέρδη θεωρούνται μερίσματα, θα τους γίνει παρακράτηση 15% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ως εκ’ τούτου στο πρόγραμμα μισθοδοσίας που θα μπουν για να σταλεί η ΑΠΔ δεν θα τους γίνει φορολόγηση για τις αμοιβές αυτές.
β) Για την ιδιότητά τους σαν μέλη του Δ.Σ. θα ασφαλιστούν και στον πρώην ΟΑΕΕ.
Επειδή όμως σαν μη μισθωτοί θα ξεπεράσουν την ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα δεν ξέρω αν θα έχουν απαλλαγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, θα πληρώνουν τις κατώτερες εισφορές ή τι ακριβώς θα πληρώνουν. Παρακαλώ ενημερώστε με
γ) Για τα μερίσματα που θα πάρουν θα τους επιβληθούν από το taxis ασφαλιστικές εισφορές αφού αφαιρεθούν οι εισφορές που πλήρωσαν με την ΑΠΔ σαν μη μισθωτοί. Επειδή με τις αμοιβές ξεπέρασαν την ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα δεν θα τους καταλογιστούν ασφαλιστικές εισφορές στα μερίσματα.

Κατηγορία: 

Απασχόληση συνταξιούχου του Δημοσίου ως αγρότης κανονικού καθεστώτος

Ερώτηση 1339
11.10.18
Σχετικά με την ερώτηση 1334: Αφού ασκούσε την δραστηριότητα ως αγρότης ειδικού πριν την 12/5/2016, και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις Αριθμ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.12151/274/2018 19/3/2018 και Αριθ. πρωτ.: Φ.10043/οικ. /27751/824/2017, δεν θα πρέπει να έχει μείωση της σύνταξης και δεν θα πρέπει να έχει εισφορές.

Κατηγορία: 

Απασχόληση συνταξιούχου του Δημοσίου ως αγρότης κανονικού καθεστώτος

Ερώτηση 1334
04.10.18
Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος και συνταξιούχος του Δημοσίου επίσης, από το 2014, λόγω Τζίρου (Ακαθάριστων Εσόδων), άνω των 15.000,00 ευρώ, εντός της διαχειριστικής χρήσης 2018, υποχρεούται να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς από 1/1/2019. Το ερώτημα είναι εάν αντιμετωπίσει πρόβλημα περικοπής της σύνταξης ή υποχρέωσης ασφάλισης στον ΟΓΑ, λόγω ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Κατηγορία: 

Ασφάλιση κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης και αγροτικού αυτοκινήτου

Ερώτηση 1332
04.10.18
Καλημέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορεί φυσικό πρόσωπο να δηλώσει αγροτικά εισοδήματα 200,00 και να βάλει στην κατοχή του αγροτικό αυτοκίνητο χωρίς να πληρώσει ΕΦΚΑ 86 ευρώ κάθε μηνά. Μπορεί να το κάνει; Αν ναι ποιος νόμος το λέει;

Κατηγορία: 

Ασφάλιση και τρόπος αμοιβής ιεροψάλτη σε περίπτωση παροχής εξαρτημένης ή/και εθελοντικής εργασίας

Ερώτηση 1330
02.10.18
Οι ιεροψάλτες πως ασφαλίζονται; Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός των ιεροψαλτών; Πόσες ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν το μήνα; Εάν κάποιος ιεροψάλτης θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά, ο Ιερός Ναός είναι υποχρεωμένος να τον ασφαλίσει;


Εργατική και ασφαλιστική αντιμετώπιση νεωκόρου Ιερού Ναού

Ερώτηση 1329
01.10.18
Ποια είναι η εργατική και ασφαλιστική αντιμετώπιση ενός Νεωκόρου ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε Ιερό Ναό. Αν είναι διορισμένος από την Ιερά Μητρόπολη ή αν δεν είναι διορισμένος, αλλά πρόκειται για επιλογή του ίδιου Ιερού Ναού. Ο Ναός είναι Ν.Π.Δ.Δ. τι ισχύει για τα επιδόματα και τα δώρα;


Ασφάλιση εργάτη απασχολούμενο σε εταιρεία εκτροφής ζώων

Ερώτηση 1316
13.09.18
ΟΕ με αντικείμενο εργασιών την εκτροφή ζώων σε ελεύθερη βοσκή, απασχολεί εργάτη, ο οποίος προσέχει τα ζώα, κάνει την αρμεγή κλπ. Έως σήμερα, η εταιρεία ασφαλίζει τον εργάτη με εργόσημο ΟΓΑ χωρίς να κάνει καμία περαιτέρω ενέργεια όπως αναγγελία πρόσληψης η κατάθεση πίνακα προσωπικού η υπογραφή σύμβασης η τήρηση ημερήσιου φύλλου απασχόλησης.
Ο εργάτης είναι αλλοδαπός με άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα (Αλβανός υπήκοος).
Ερωτάται αν η εταιρεία σωστά ασφαλίζει τον εργάτη αυτό η αν έπρεπε να υποβάλλει - τηρεί όλα τα ανωτέρω.

Κατηγορία: 

Ασφάλιση ξεναγών οι οποίοι αμείβονται με ΑΠΥ και αποστολή βεβαιώσεων των αποδοχών τους

Ερώτηση 1259
11.07.18
Επιχείρηση τουριστικό γραφείο πληρώνει ξεναγούς που του κόβουν ΑΠΥ για τις υπηρεσίες τους με κρατήσεις υπέρ του ΙΚΑ που πρέπει εκείνος να τις αποδώσει. Πώς και πού αποδίδονται αυτές οι κρατήσεις και πώς μετά το γραφείο θα αποδώσει τις βεβαιώσεις αποδοχών των ξεναγών αυτών;


Ύψος ασφαλιστικών εισφορών διαχειριστή ΙΚΕ μετά από διακοπή ατομικής επιχείρησης

Ερώτηση 1272
04.07.18
Ατομική επιχείρηση έκανε διακοπή εργασιών τον Ιούνιο του 2017. Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας διαγράφηκε από τον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ). Τον Ιούνιο του 2018 ορίστηκε σαν διαχειριστής σε ΙΚΕ. Δεν έχει εταιρικά μερίδια, είναι μόνο διαχειριστής. Δεδομένου ότι το εισόδημα από την ατομική επιχείρηση ήταν μεγάλο και πλήρωνε και το 2016 και το 2017 το ανώτερο ποσό στον ΕΦΚΑ, τώρα σαν διαχειριστής της ΙΚΕ θα συνεχίσει να πληρώνει το υψηλό ποσό που πλήρωνε σαν ατομικός επιχειρηματίας βάσει του εισοδήματος που είχε, ή θα πληρώνει το ελάχιστο ποσό των 167 περίπου ευρώ το μήνα ?

Κατηγορία: 

Σελίδες